PowerShell ile Office 365 Yönetimi

Bu yazımda hangi konulara değineceğim onlara bakalım.

  • Powershell’i ilk defa kullanacaklar için Office 365‘i nasıl bağlayacağınız.
  • Powershell ile Office 365’e giriş yapma.
  • Kurumunuzdaki kişileri toplu olarak Office 365 ‘e ekleme.
  • Kurumunuzdaki kişilerin şifrelerini toplu bir şekilde sıfırlama.
  • Kullanıcılara ikinci bir lisans ekleme.
  • Kullanıcılar ilk oturum açtıklarında şifrelerini değiştirme ekranı gelmesi.
  • Lisansız kullanıcıları .csv dosyasına aktarabilmek.

1. Poweshell ilk defa kullanılacak ise Aşağıdaki modüllerin indirme kodlarını sırayla çalıştırmak gereklidir.(bir defaya mahsus yapılır.) Gelen tüm sorulara “Yes” yani ‘Y’ diyerek yüklemeleri kabul ediniz.

Install-Module -Name AzureAD

Install-Module -Name MSOnline

Import-Module AzureAD

Gerekli tüm modülleri indirme işlemi bitince artık Office 365 yönetimine bağlanabiliriz

2.Kullanıcı Girişi Yapma;

Connect-MsolService

Açılan giriş penceresinde Office365 yönetici hesabınızı giriş yapınız.

3.Lisanslarınızın adını ve Kaç adet kullanıldığını öğrenme (Yukarıda kullanıcı girişi yapmak için yaptığınız koddan sonra uygulayabilirsiniz.) Aşağıdaki gibi bir çıktı almanız gerekecektir. AccountSkuId kolonundaki lisansların Id kodları toplu kullanıcı açmak için lazım olacaktır. Kullanacağınız lisansın Id’sini bir yere not alabilirsiniz.

Get-MsolAccountSku

4.Kullanıcılara Hangi Lisans Atandığı Bilgisini almak için…

Get-MSOLUser -All | select DisplayName, userprincipalname, {$_. Licenses.AccountSkuId}

5.Excel dosyası ile toplu kullanıcı eklemek için resimdeki gibi bir tablo oluşturuyoruz. Kolon Başlıkları aşağıdaki gibidir. (Türkçe karakter kullanmamaya dikkat edin). AcountSkuId ile vermek istediğimiz lisansın Id’sini yazıyoruz. Bu Id’i nereden bulabilirim diyorsanız 3. Maddeye tekrardan göz atabilirsiniz.

UserPrincipalName,FirstName,LastName,DisplayName,JobTitle,City,Country,Department,Password,AccountSkuid,Address,UsageLocation

6.Excel tablonuzu oluşturduktan sonra bunu “.csv” dosyası olarak kaydedin.

7.Kullanıcıları eklemek için aşağıdaki  kodu çalıştırmadan önce oluşturduğumuz “.csv” dosyasının yolunu kodda ki .csv file path yerine yazmamız gerekir(Örn: C:\Users \Deneme10000.csv). Bunu yaptıktan sonra aşağıdaki kodu çalıştırmanız yeterlidir.

 

Import-Csv -Path “.csv file path” | foreach {New-MsolUser -DisplayName $_.DisplayName -FirstName $_.FirstName -LastName $_.LastName -UserPrincipalName $_.UserPrincipalName -Title $_.JobTitle -Department $_.Department -StreetAddress $_.Address -City $_.City -State $_.State -Country $_.Country -UsageLocation $_.UsageLocation -LicenseAssignment $_.AccountSkuId -Password $_.Password } | Export-Csv -Path (“{0}” -f “.\Microsoft2Done.csv”)

 

8.Eğer kullanıcıların şifrelerini sıfırlayıp sabitlemek istiyorsanız aynı “.csv” dosyasını yada sabitlenmesi gereken kullanıcılar yeni bir “.csv” dosyasında oluşturarak aşağıdaki kodun filepath yerine dosyanın yolunu yazarak çalıştırabilirsiniz. (Örn: C:\Users \Deneme10000.csv). NewPassword “Test123@” kısmında tırnak içerisindeki bölüme şifremizi belirterek sabit bir şifre belirtiyoruz. ForceChangePassword özelliği ile kullanıcıların ilk girişinde şifre değiştirme özelliğini belirler, True veya False değeri alır.

Import-Csv filepath | % {Set-MsolUserPassword -userPrincipalName $_.userPrincipalName -NewPassword “Test123@” -ForceChangePassword $True}

 

9.Kullanıcılara ikinci lisanslarını eklemek için “.csv” dosyasının yolunu filepath bölümüne AcountSkuId yerine de lisans Id’sini yazarak çalıştırın.

 

Import-Csv -Path “C:\ekip\oliste.csv” | foreach {Set-MsolUserLicense -UserPrincipalName $_.UserPrincipalName -AddLicenses “atanacak lisanstürü”}

 

  1. Lisansız kullanıcıları .csv dosyasına aktarmak için “.csv” dosyasının yolunu Export-csv bölümüne yazarak çalıştırın.

$UnlicencedUsers = Get-MSOLUser -UnlicensedUsersOnly -All |select DisplayName,userprincipalname| export-csv c:\lisans\UserInfoBandirma.csv